domingo, 9 de diciembre de 2007

MANIFEST 1992

NO AL PLA DE CARAT

El projecte urbanístic conegut com el Pla de Carat pretén urbanitzar la zona dels turons de Caçagats, el Calamot, la Roca i les planes que els envolten situats dintre el terme municipal de Gavà, en un espai de 206 hectàrees, comprès entre la via del ferrocarril, l’Avinguda Joan Carles I, i la Carretera de la Sentiu –la de les escombraries- i el límit del terme municipal de Castelldefels. Els gavanencs coneixem bé la zona per instal·lacions dels naturistes, pels vivers dels jardiners, per les masies i, sobretot, per la bellesa i la vegetació forestal que el fan un paratge natural impressionant.

Aquest projecte promogut per l’Ajuntament de Gavà amb l’estreta col·laboració de la immobiliària VERTIX, que ha anat comprant terrenys a la zona, compta amb una ferma oposició de l’Associació de Propietaris del Pla de Carat.

Resumint, el Pla de Carat suposaria la construcció de 1.750 pisos i 1.100 cases unifamiliars, un hotel, un camp de golf i equipaments comercials privats, en un termini de 10 anys.

Els sotasignats, associacions, entitats i veïns de Gavà, volem manifestar la nostra total oposició al pla de Carat.

Perquè no respon a les necessitats de creixement de Gavà, ni demogràfiques ni urbanístiques, ni a la demanda d’ habitatges assequibles de protecció oficial i a preu taxat que necessiten els joves de Gavà que es volen independitzar o casar. Gavà necessita un creixement equilibrat i habitatges assequibles. Els elevats costos d’aquesta urbanització fan inviable aquest objectiu.

El Pla no respecta l’ entorn natural –per exemple, requalifica 15 hectàrees de sòl no urbanitzable forestal contigua a l’espai d’interès natural del Massís del Garraf que passen a ser sòl urbanitzable, deixant fora de protecció àrees de gran qualitat de vegetació-.


Al mateix temps canvia l’ús de 27,5 hectàrees del Parc Metropolità (d’un total de 98 hectàrees), qualificat de zona verda per destinar-ho a camp de golf. Tot això, sense que el Pla prevegi cap estudi de l’impacte ambiental, ni cap Pla Especial de Protecció del Paisatge.

El Pla no protegeix els jaciments històrics i arqueològics (la vila romana, el poblat ibèric, un poblat romà, una necròpolis medieval i diversos edificis i masies històriques). Es a dir, no contempla cap Pla Especial de Protecció del Patrimoni Històric Artístic.

Es molt significatiu que el museu de Gavà, que ha de vetllar per la preservació del nostre patrimoni històric i natural, encara no s’hagi pronunciat sobre aquests aspectes.

Un Pla d’aquesta envergadura –suposa duplicar el casc urbà de Gavà i augmentar la població entre 9.000 i 10.000 persones- s’ha elaborat sense comptar amb la participació dels propietaris afectats i sense donar informació i participació a les associacions de veïns i a les entitats de Gavà i, en conseqüència, s’ha dificultat la presentació de projectes alternatius i d’un debat obert i públic del mateix.

Per tot això, demanem la retirada d’aquest projecte urbanístic i l’obertura d’una convocatòria de projectes alternatius respectuosos amb l’entorn natural i el patrimoni històric.

Al mateix temps volem denunciar l’abandó, degradació i falta de vigilància municipal sobre el territori d’ença que es va iniciar el projecte, i que esta provocant l’augment d’abocadors incontrolats d’escombraries, incendis, tallades d’arbres i tota mena d’agressions, que posen en perill de desaparició un dels paratges més emblemàtics de Gavà i del Baix Llobregat.


Gavà, 23 d’Abril de 1992.
Associació de Propietaris del Pla de Carat,
Associació de Veïns Les Colomeres.
Associació Socio-Cultural Ausiás Marc.
Associació Vegetariana Pla de Carat.
Associació Naturista de Catalunya.
Grup Ecologista l'Escurco,
Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC),
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC),
Toni Bosch, Concejal del Ayuntamiento de Gavà,
Paco García, Ex- concejal de urbanismo del Ayuntamiento de Gavà.

No hay comentarios: